Actueel

Op 8 november presenteren het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (KCM), het Onderzoeksplatform Sport (OPS) en het Jeugdonderzoeksplatform (JOP), i.s.m. het Departement Cultuur, Jeugd en Media de resultaten van de vierde Participatiesurvey.

In welke mate nemen Vlamingen deel aan het vrijetijdsleven in Vlaanderen? Welke factoren beïnvloeden die participatie positief of wat zijn drempels om deel te nemen? Jullie krijgen het antwoord op deze en andere vragen over de participatie van Vlamingen van alle leeftijden tijdens de studiedag op 8 november in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel. Schrijf je in voor deze studiedag via deze link.

Lees meer

Vandaag, 12 augustus, is het ‘Internationale Dag van de Jeugd’ (‘International Youth Day’)! Het Jeugdonderzoeksplatform wil vandaag dan ook graag opnieuw onder de aandacht brengen hoe belangrijk het is om jongeren een stem te geven.  

Wist u dat zowel in Nederlandstalig, Franstalig als Duitstalig België de vertegenwoordiging van jongeren in het jeugdbeleid wettelijk verankerd is en dit in tegenstelling tot in onze buurlanden? Kom meer te weten over de stem van Belgische jongeren in het jeugdbeleid via deze infographic. Wil u meer weten over hoe het jeugdbeleid van de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap zich verhoudt tot het beleid in onze buurlanden? Bekijk dan zeker de ‘Youth Wiki’-webpagina van de Europese Commissie (programma Erasmus+), waarvoor het Jeugdonderzoeksplatform correspondent voor Vlaanderen is!

Met dank aan Florence Cassart (Fédération Wallonie-Bruxelles), Youth Wiki-correspondent voor de Franse Gemeenschap, voor de opmaak van de infographic.

Lees meer

GENERATIE 2030

31 May 2022

Op 7 juni organiseert de Ambrassade GENERATIE 2030. Schrijf je in en zet mee je schouders onder de generatiedoelen rond ruimte, recht op vrije tijd en mentaal welzijn voor kinderen en jongeren. Laat je inspireren door de bijdrage van het Jeugdonderzoeksplatform tijdens de ochtendsessie “Generatie 2030, recht op vrije tijd: waar gaan we voor?”, waarin we schetsen hoe het vandaag staat met het recht op vrije tijd voor alle kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel!

Lees meer

In samenwerking met HoGent voerde het Jeugdonderzoeksplatform het ISCWeB-onderzoek uit naar de impact van de coronapandemie op het welbevinden en het dagelijkse leven van kinderen. Equality Research Collective en HoGent maakten een filmpje waarin kinderen erover vertellen. Je kan het hier bekijken.

Lees meer