Actueel

Vandaag, 12 augustus, is het ‘Internationale Dag van de Jeugd’ (‘International Youth Day’)! Het Jeugdonderzoeksplatform wil vandaag dan ook graag opnieuw onder de aandacht brengen hoe belangrijk het is om jongeren een stem te geven.  

Wist u dat zowel in Nederlandstalig, Franstalig als Duitstalig België de vertegenwoordiging van jongeren in het jeugdbeleid wettelijk verankerd is en dit in tegenstelling tot in onze buurlanden? Kom meer te weten over de stem van Belgische jongeren in het jeugdbeleid via deze infographic. Wil u meer weten over hoe het jeugdbeleid van de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap zich verhoudt tot het beleid in onze buurlanden? Bekijk dan zeker de ‘Youth Wiki’-webpagina van de Europese Commissie (programma Erasmus+), waarvoor het Jeugdonderzoeksplatform correspondent voor Vlaanderen is!

Met dank aan Florence Cassart (Fédération Wallonie-Bruxelles), Youth Wiki-correspondent voor de Franse Gemeenschap, voor de opmaak van de infographic.

Lees meer

GENERATIE 2030

31 May 2022

Op 7 juni organiseert de Ambrassade GENERATIE 2030. Schrijf je in en zet mee je schouders onder de generatiedoelen rond ruimte, recht op vrije tijd en mentaal welzijn voor kinderen en jongeren. Laat je inspireren door de bijdrage van het Jeugdonderzoeksplatform tijdens de ochtendsessie “Generatie 2030, recht op vrije tijd: waar gaan we voor?”, waarin we schetsen hoe het vandaag staat met het recht op vrije tijd voor alle kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel!

Lees meer

In samenwerking met HoGent voerde het Jeugdonderzoeksplatform het ISCWeB-onderzoek uit naar de impact van de coronapandemie op het welbevinden en het dagelijkse leven van kinderen. Equality Research Collective en HoGent maakten een filmpje waarin kinderen erover vertellen. Je kan het hier bekijken.

Lees meer

IMPULS event 19 mei 2022

28 April 2022

Op donderdag 19 mei 2022 vindt het IMPULS event plaats! Dit is een cocreatief kennisinitiatief over corona, kinderen en jongeren, georganiseerd door het Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi) en het Jeugdonderzoeksplatform (JOP), in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Dit initiatief biedt ons de gelegenheid om de bevindingen van coronagerelateerd onderzoek uit verschillende disciplines te presenteren en naast elkaar te leggen. We zoeken onderzoekers, professionals en beleidsmakers die geboeid zijn door de impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren. Tijdens dit event delen we kennis en inzichten én werken we samen toe naar een visueel product waardoor inzichten, tendensen en hiaten over corona en de impact op kinderen en jongeren zichtbaar worden. Heb je een open en onderzoekende houding? Heb je ervaring of affiniteit met kinderen en jongeren tussen 0-25 jaar? Of heb je ervaring met onderzoek of informatie omtrent corona? Of eerder met een algemeen thema zoals pesten of welzijn? Werp je graag je blik op de bevindingen? Dan moedigen we je zeker aan om deel te nemen!

Meer informatie en de link om je in te schrijven, vind je hier.

Tot dan? 

Lees meer