Actueel

In Vlaanderen is er heel wat kennis, onderzoek en praktijkexpertise over kinderen en jongeren voorhanden. Maar hoe zorgen we ervoor dat beleid en praktijk er effectief mee aan de slag gaan? Hoe garanderen we bovendien dat de kinderrechten niet uit het oog verloren worden? Op het inspiratiemoment van 25 november willen we daar samen met het Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi) en het departement Cultuur, Jeugd en Media over nadenken.

Lees meer

Onderzoekers, beleidsmakers en sectororganisaties deden de voorbije 2 jaar heel wat onderzoek naar de impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren. Het Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi) en het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) brachten in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd & Media alle kennis samen in een omvangrijke overzichtsstudie, opgebouwd rond de thema’s gezondheid, onderwijs en werk, specifieke doelgroepen, wonen en buurtbeleving, vrije tijd, sociale media, en geweld en conflict. 

Lees meer op de volgende pagina

Lees meer

Op 8 november presenteren het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (KCM), het Onderzoeksplatform Sport (OPS) en het Jeugdonderzoeksplatform (JOP), i.s.m. het Departement Cultuur, Jeugd en Media de resultaten van de vierde Participatiesurvey.

In welke mate nemen Vlamingen deel aan het vrijetijdsleven in Vlaanderen? Welke factoren beïnvloeden die participatie positief of wat zijn drempels om deel te nemen? Jullie krijgen het antwoord op deze en andere vragen over de participatie van Vlamingen van alle leeftijden tijdens de studiedag op 8 november in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel. Schrijf je in voor deze studiedag via deze link.

Lees meer

Vandaag, 12 augustus, is het ‘Internationale Dag van de Jeugd’ (‘International Youth Day’)! Het Jeugdonderzoeksplatform wil vandaag dan ook graag opnieuw onder de aandacht brengen hoe belangrijk het is om jongeren een stem te geven.  

Wist u dat zowel in Nederlandstalig, Franstalig als Duitstalig België de vertegenwoordiging van jongeren in het jeugdbeleid wettelijk verankerd is en dit in tegenstelling tot in onze buurlanden? Kom meer te weten over de stem van Belgische jongeren in het jeugdbeleid via deze infographic. Wil u meer weten over hoe het jeugdbeleid van de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap zich verhoudt tot het beleid in onze buurlanden? Bekijk dan zeker de ‘Youth Wiki’-webpagina van de Europese Commissie (programma Erasmus+), waarvoor het Jeugdonderzoeksplatform correspondent voor Vlaanderen is!

Met dank aan Florence Cassart (Fédération Wallonie-Bruxelles), Youth Wiki-correspondent voor de Franse Gemeenschap, voor de opmaak van de infographic.

Lees meer