Het JeugdOnderzoeksPlatform (JOP) is een interuniversitaire samenwerking tussen UGent, VUB en KU Leuven en staat in voor het ontsluiten van bestaand en eigen jeugdonderzoek (JOP-monitor).

Ben je op zoek naar bestaand jeugdonderzoek in Vlaanderen? Heb je vragen over de leefwereld van Vlaamse jongeren? Ben je een beleidsmaker, een onderzoeker, een jeugdwerker of iemand die in de leefwereld van jongeren geïnteresseerd is? Kom meer te weten op deze website, waar je onze databank jeugdonderzoek, de interactieve JOP-monitor en onze publicaties kan raadplegen. Heb je nog bijkomende vragen? Aarzel niet ons te contacteren.

NL

JOP Actueel

IMPULS event 19 mei 2022

28 April 2022

Op donderdag 19 mei 2022 vindt het IMPULS event plaats! Dit is een cocreatief kennisinitiatief over corona, kinderen en jongeren, georganiseerd door het Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi) en het Jeugdonderzoeksplatform (JOP), in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Dit initiatief biedt ons de gelegenheid om de bevindingen van coronagerelateerd onderzoek uit verschillende disciplines te presenteren en naast elkaar te leggen. We zoeken onderzoekers, professionals en beleidsmakers die geboeid zijn door de impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren. Tijdens dit event delen we kennis en inzichten én werken we samen toe naar een visueel product waardoor inzichten, tendensen en hiaten over corona en de impact op kinderen en jongeren zichtbaar worden. Heb je een open en onderzoekende houding? Heb je ervaring of affiniteit met kinderen en jongeren tussen 0-25 jaar? Of heb je ervaring met onderzoek of informatie omtrent corona? Of eerder met een algemeen thema zoals pesten of welzijn? Werp je graag je blik op de bevindingen? Dan moedigen we je zeker aan om deel te nemen!

Meer informatie en de link om je in te schrijven, vind je hier.

Tot dan? 

In 2018 nam Vlaanderen, samen met 34 andere regio's deel aan Children's World, The International Survey on Children's Well-Being. ISCWeB is een grootschalige internationale survey die het welbevinden bij kinderen tussen 8 en 12 jaar in kaart brengt. In 2021 volgde een aanvullend onderzoek om de impact van de pandemie op het welzijn van kinderen in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat de coronacrisis een grote impact heeft gehad op het algemeen welbevinden van jonge kinderen. Ze voelen zich minder goed in hun vel, hebben minder vertrouwen in de toekomst en zijn minder tevreden over hun leven in het algemeen. Lees hier een korte omschrijving van het onderzoek of het volledige onderzoeksrapport.

Op zoek naar jeugdonderzoek?

Zoek in de databank van Vlaams jeugdonderzoek

Doorzoek het JOP jeugdonderzoek

Het JOP verzamelt zowel bestaand jeugdonderzoek als eigen data over de leefwereld van Vlaamse jongeren. Op deze website kan je ten eerste op zoek in de databank jeugdonderzoek waarin bestaand Vlaams (en internationaal) onderzoek bij jongeren is geïnventariseerd. Daarnaast kan je in de interactieve JOP-monitor vrij de ruwe gegevens uit de drie Vlaamse JOP-monitors raadplegen en er bovendien enkele beperkte analyses op uitvoeren. Ook de diverse publicaties die in de voorbije periode door JOP-medewerkers zijn geproduceerd kun je op deze website consulteren. 

Heeft u specifieke vragen?

Heb je na het bezoeken van deze website nog bepaalde vragen? Ben je op zoek naar informatie over jeugdonderzoek die je hier niet gevonden hebt? Neem gerust contact met de JOP-onderzoekers of met ons op via dit contactformulier!