Het JeugdOnderzoeksPlatform (JOP) is een interuniversitaire samenwerking tussen UGent, VUB en KU Leuven en staat in voor het ontsluiten van bestaand en eigen jeugdonderzoek (JOP-monitor).

Ben je op zoek naar bestaand jeugdonderzoek in Vlaanderen? Heb je vragen over de leefwereld van Vlaamse jongeren? Ben je een beleidsmaker, een onderzoeker, een jeugdwerker of iemand die in de leefwereld van jongeren geïnteresseerd is? Kom meer te weten op deze website, waar je onze databank jeugdonderzoek, de interactieve JOP-monitor en onze publicaties kan raadplegen. Heb je nog bijkomende vragen? Aarzel niet ons te contacteren.

NL

JOP Actueel

Jongeren ervaren op verschillende manieren druk in onze hedendaagse samenleving: studiedruk, tijdsdruk, druk van ouders, druk van sociale media en zo veel meer. In huidige tijden waarin er (terecht) veel aandacht is voor het welbevinden van jongeren is het belangrijk om de gevolgen van al deze vormen van druk in kaart te brengen. 

In deze themapublicatie van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) worden wetenschappelijke inzichten vanuit de JOP-monitor 4 en de JOP-schoolmonitor 2 samengebracht met inzichten vanuit de praktijk. U kan de volledige publicatie hier bekijken. Het Jeugdonderzoeksplatform, de redactie en de bijdragers vanuit onderzoek en praktijk wensen u veel leesplezier!

In Vlaanderen is er heel wat kennis, onderzoek en praktijkexpertise over kinderen en jongeren voorhanden. Maar hoe zorgen we ervoor dat beleid en praktijk er effectief mee aan de slag gaan? Hoe garanderen we bovendien dat de kinderrechten niet uit het oog verloren worden? Op het inspiratiemoment van 25 november willen we daar samen met het Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi) en het departement Cultuur, Jeugd en Media over nadenken.

Op zoek naar jeugdonderzoek?

Zoek in de databank van Vlaams jeugdonderzoek

Doorzoek het JOP jeugdonderzoek

Het JOP verzamelt zowel bestaand jeugdonderzoek als eigen data over de leefwereld van Vlaamse jongeren. Op deze website kan je ten eerste op zoek in de databank jeugdonderzoek waarin bestaand Vlaams (en internationaal) onderzoek bij jongeren is geïnventariseerd. Daarnaast kan je in de interactieve JOP-monitor vrij de ruwe gegevens uit de drie Vlaamse JOP-monitors raadplegen en er bovendien enkele beperkte analyses op uitvoeren. Ook de diverse publicaties die in de voorbije periode door JOP-medewerkers zijn geproduceerd kun je op deze website consulteren. 

Heeft u specifieke vragen?

Heb je na het bezoeken van deze website nog bepaalde vragen? Ben je op zoek naar informatie over jeugdonderzoek die je hier niet gevonden hebt? Neem gerust contact met de JOP-onderzoekers of met ons op via dit contactformulier!