Het JeugdOnderzoeksPlatform (JOP) is een interuniversitaire samenwerking tussen UGent, VUB en KU Leuven en staat in voor het ontsluiten van bestaand en eigen jeugdonderzoek (JOP-monitor).

Ben je op zoek naar bestaand jeugdonderzoek in Vlaanderen? Heb je vragen over de leefwereld van Vlaamse jongeren? Ben je een beleidsmaker, een onderzoeker, een jeugdwerker of iemand die in de leefwereld van jongeren geïnteresseerd is? Kom meer te weten op deze website, waar je onze databank jeugdonderzoek, de interactieve JOP-monitor en onze publicaties kan raadplegen. Heb je nog bijkomende vragen? Aarzel niet ons te contacteren.

NL

JOP Actueel

Op 8 november presenteren het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (KCM), het Onderzoeksplatform Sport (OPS) en het Jeugdonderzoeksplatform (JOP), i.s.m. het Departement Cultuur, Jeugd en Media de resultaten van de vierde Participatiesurvey.

In welke mate nemen Vlamingen deel aan het vrijetijdsleven in Vlaanderen? Welke factoren beïnvloeden die participatie positief of wat zijn drempels om deel te nemen? Jullie krijgen het antwoord op deze en andere vragen over de participatie van Vlamingen van alle leeftijden tijdens de studiedag op 8 november in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel. Schrijf je in voor deze studiedag via deze link.

Vandaag, 12 augustus, is het ‘Internationale Dag van de Jeugd’ (‘International Youth Day’)! Het Jeugdonderzoeksplatform wil vandaag dan ook graag opnieuw onder de aandacht brengen hoe belangrijk het is om jongeren een stem te geven.  

Wist u dat zowel in Nederlandstalig, Franstalig als Duitstalig België de vertegenwoordiging van jongeren in het jeugdbeleid wettelijk verankerd is en dit in tegenstelling tot in onze buurlanden? Kom meer te weten over de stem van Belgische jongeren in het jeugdbeleid via deze infographic. Wil u meer weten over hoe het jeugdbeleid van de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap zich verhoudt tot het beleid in onze buurlanden? Bekijk dan zeker de ‘Youth Wiki’-webpagina van de Europese Commissie (programma Erasmus+), waarvoor het Jeugdonderzoeksplatform correspondent voor Vlaanderen is!

Met dank aan Florence Cassart (Fédération Wallonie-Bruxelles), Youth Wiki-correspondent voor de Franse Gemeenschap, voor de opmaak van de infographic.

Op zoek naar jeugdonderzoek?

Zoek in de databank van Vlaams jeugdonderzoek

Doorzoek het JOP jeugdonderzoek

Het JOP verzamelt zowel bestaand jeugdonderzoek als eigen data over de leefwereld van Vlaamse jongeren. Op deze website kan je ten eerste op zoek in de databank jeugdonderzoek waarin bestaand Vlaams (en internationaal) onderzoek bij jongeren is geïnventariseerd. Daarnaast kan je in de interactieve JOP-monitor vrij de ruwe gegevens uit de drie Vlaamse JOP-monitors raadplegen en er bovendien enkele beperkte analyses op uitvoeren. Ook de diverse publicaties die in de voorbije periode door JOP-medewerkers zijn geproduceerd kun je op deze website consulteren. 

Heeft u specifieke vragen?

Heb je na het bezoeken van deze website nog bepaalde vragen? Ben je op zoek naar informatie over jeugdonderzoek die je hier niet gevonden hebt? Neem gerust contact met de JOP-onderzoekers of met ons op via dit contactformulier!